Verduurzamen eigen woning (aardgasvrij)

In 2020 hebben wij onze woning aardgas vrij gemaakt. Hierdoor zijn we klaar voor de toekomst.

Onze woning is uit 2015. We liepen tegen een aantal problemen aan:

  • het werd in de zomer binnen erg warm;
  • onze CV ketel gaf veel storingen.

We zijn daarom gaan kijken ho we deze problemen op konden lossen. Daarbij vonden wij het belangrijk dat dit ook een duurzame oplossing was.

Hoe hebben we het aangepakt?

Omdat onze woning van 2015 is, is de woning al goed geïsoleerd. Daarom hoefden we hier niets meer aan te doen en hebben we alleen de installatie aangepast. Het is belangrijk dat de maatregelen als een geheel zien en niet als losse maatregelen. Daarom berekenen we de terugverdientijd voor de hele woning en niet per maatregel. Hierdoor is er meer mogelijk, dan je denkt.

Zonnepanelen

We zijn eind 2018 begonnen met zonnepanelen. Enerzijds om onze woning duurzaam te maken. Anderzijds om de andere maatregelen te financieren. We hebben zonnepanelen op het westen en op het zuiden liggen. Daardoor hebben we een hoger eigen gebruik achter de meter. Wat interessant is als de salderingsregeling wordt afgeschaft.

Ventilatie

Hierna hebben we de ventilatie aangepast. Ventilatie is belangrijk, maar kan veel energiekosten. We hadden een ventilatiesysteem wat alleen lucht afzoog. De verse lucht komt via roosters bij de ramen (systeem C).
Het ideale ventilatiesysteem is met warmteterugwinning (systeem D), maar dat was in ons geval erg kostbaar. Daarom hebben we gekozen voor vraaggestuurde ventilatie. Met sensoren wordt CO2 en vocht in de woning gemeten. Boven een bepaalde waarde wordt de lucht afgezogen. Dit scheelt ongeveer 10% op het energieverbruik. Ook heeft onze woning meer comfort gekregen, omdat er minder kou langs de roosters bij de ramen komt.

Warmtepomp

Voor de verwarming hebben we gekozen voor een warmtepomp. Met de warmtepomp kunnen we ook koelen in de zomer. Dat is erg lekker.
De warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en waardeert die op. De warmte wordt afgegeven aan de vloerverwarming.
De capaciteit van een warmtepomp komt nauw, daarom hebben we een warmteverliesberekening laten maken. Hierdoor weten we zeker dat , als het erg koud is (-10 graden), dat onze woning nog steeds warm is.
Een warmtepomp maakt geluid. Daarom hebben we vooraf overlegd met de buren en de meest optimale plaats bepaald. Zodat niemand hier last van heeft.

Kookplaat

Als laatste stap hebben we onze kookplaat vervangen voor een inductie kookplaat. Dit betekende een kleine aanpassing in de meterkast en van het aanrechtblad. Maar in ons geval was dit relatief makkelijk.
Het koken met inductie vinden wij erg prettig, want water kookt veel sneller en de kookplaat is heel makkelijk schoon te maken, wat ook veel tijd scheelt.

Conclusie

Het verduurzamen van onze woning heeft ons veel gebracht. Door het verduurzamen is het comfort van de woning flink verbeterd. Anderzijds is het ons gelukt om de maatregelen te betalen uit onze energierekening, dus volledig woonlastenneutraal, de terugverdientijd is ongeveer 8 jaar.